PMS, PCOS, endometriose

PMS, PCOS, endometriose: wat is van invloed en wat kun je doen?

Het aantal vrouwen met PMS, PCOS en endometriose neemt helaas schrikbarend toe. Maar wat hebben ze met elkaar gemeen en wat valt er aan te doen? Alle drie wijzen ze op een disbalans in de hormoonhuishouding, met de nadruk op een verstoring in de geslachtshormonen. Belangrijk om te weten is dat je hormoonhuishouding vooral wordt beïnvloed door: voeding, stress, beweging, slaap, ontspanning en toxiciteit. Mocht jij dus één van de vele vrouwen zijn met hormonale klachten dan kun je, door aanpassingen te maken op één of meer van deze gebieden, zelf invloed uitoefenen op je hormoonhuishouding om zo meer in balans te komen. 

Details
trage schildklier

Trage schildklier: wat kun je zelf doen?

Een trage schildklier, ook wel hypothyreoïdie genoemd, kan ontstaan door zowel negatieve invloeden uit je voedingspatroon en levensstijl, maar ook door auto-immuunziekten zoals de ziekte van Hashimoto. De hormonen die door de schildklier worden geproduceerd spelen een belangrijke rol in de stofwisseling en in het regelen van het gewicht. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om de schildklierfunctie te ondersteunen!

Details
menstruatiecyclus

Menstruatiecyclus: wat is normaal en wat niet?

Gemiddeld duurt de menstruatiecyclus van een vrouw 28 dagen: dat is precies de tijdsperiode tussen het begin van de menstruatie en het begin van de daaropvolgende menstruatie. Bij sommige vrouwen is die cyclus zo regelmatig dat ze hun klok erop gelijk kunnen zetten. Dat geldt echter lang niet voor iedereen. Sommige vrouwen menstrueren om de paar weken, anderen slechts enkele keren per jaar. Maar wanneer is er eigenlijk sprake van een afwijkend menstruatiepatroon?

Details
xeno-oestrogenen

Xeno-oestrogenen: waarom je deze nep-hormonen beter kunt vermijden

Xeno-oestrogenen worden ook wel pseudo of nep-hormonen genoemd. Het zijn stoffen in het milieu –  afkomstig uit de petrochemische industrie – met een sterke oestrogeen-achtige werking. Ze kunnen moeilijk door je lever worden afgebroken en bij een overmaat krijgt je lichaam te maken met een oestrogeenoverschot. Overtollige oestrogenen stapelen zich vervolgens op je vetweefsels (borsten, hersenen), voortplantingsorganen en lever waardoor deze hun functies niet meer naar behoren kunnen uitoefenen. Met alle gevolgen van dien. Veel van onze huidige hormonale klachten zijn het gevolg van ‘oestrogeendominantie’.

Details
vleesbomen

Vleesbomen en de rol van je hormonen

Vleesbomen, ook wel baarmoedermyomen genoemd, zijn goedaardige knobbels/gezwellen in de spierwand van de baarmoeder. Sommige groeien snel tot de grootte van een sinaasappel, of zelfs een meloen en vullen de gehele baarmoeder. Andere blijven zo klein als een erwt. Deze aandoening komt alleen voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Het is niet helemaal duidelijk waardoor ze ontstaan, maar het lijkt erop dat een hoog oestrogeengehalte het ontstaan en de groei ervan stimuleert. Het goede nieuws is dat je de hoogte van het oestrogeenniveau in je lichaam zelf kan beïnvloeden.

Details