xeno-oestrogenen

Xeno-oestrogenen: waarom je deze nep-hormonen beter kunt vermijden

Xeno-oestrogenen worden ook wel pseudo of nep-hormonen genoemd. Het zijn stoffen in het milieu –  afkomstig uit de petrochemische industrie – met een sterke oestrogeen-achtige werking. Ze kunnen moeilijk door je lever worden afgebroken en bij een overmaat krijgt je lichaam te maken met een oestrogeenoverschot. Overtollige oestrogenen stapelen zich vervolgens op je vetweefsels (borsten, hersenen), voortplantingsorganen en lever waardoor deze hun functies niet meer naar behoren kunnen uitoefenen. Met alle gevolgen van dien. Veel van onze huidige hormonale klachten zijn het gevolg van ‘oestrogeendominantie’.

Details
vleesbomen

Vleesbomen en de rol van je hormonen

Vleesbomen, ook wel baarmoedermyomen genoemd, zijn goedaardige knobbels/gezwellen in de spierwand van de baarmoeder. Sommige groeien snel tot de grootte van een sinaasappel, of zelfs een meloen en vullen de gehele baarmoeder. Andere blijven zo klein als een erwt. Deze aandoening komt alleen voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Het is niet helemaal duidelijk waardoor ze ontstaan, maar het lijkt erop dat een hoog oestrogeengehalte het ontstaan en de groei ervan stimuleert. Het goede nieuws is dat je de hoogte van het oestrogeenniveau in je lichaam zelf kan beïnvloeden.

Details
candida

Candida – de oorzaak van je klachten?

Candida is een gist die bij mensen van nature op de slijmvliezen voorkomt zoals in je mond, vagina en darmen. Candida in je darmen maakt, samen met zeer veel nuttige, gezonde bacteriën, onderdeel uit van je microbioom (darmflora). Je hebt er geen last van zolang je microbioom in balans is: de goede darmbacteriën zijn in grotere getale aanwezig en onderdrukken de groei van ‘slechte’ darmbacteriën, gisten en schimmels. Candida gaat pas groeien wanneer het de gelegenheid krijgt om zich te vermeerderen en kan veranderen van een onschuldige gist in een ziekmakende schimmel.

Details
Gezonde Chocoladetaart

Gezonde Chocoladetaart

Deze feestelijke taart is uitstekend om tijdens de feestdagen op tafel te zetten. Een van de ingrediënten is zoete aardappel, wat de taart heerlijk smeuïg maakt en ook zorgt dat je minder suiker nodig hebt. Waarom niet nu al beginnen met die goede voornemens?! 😉 A Healthy Christmas!

Details
invloed darmen gemoedstoestand

De invloed van de darmen op je gemoedstoestand

Wetenschappers weten al lange tijd dat er een connectie is tussen de hersenen en de darmen, maar nog niet zo lang weten zij dat het gaat om tweerichtingsverkeer. Zij noemen dit de hersen-darm-as. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat de bacteriën in de darmen de hersenen beïnvloeden. Een disbalans in je darmflora kan de hersenbalans dusdanig verstoren dat je last kunt krijgen van depressies, angstaanvallen en vergeetachtigheid.

Details